Kwaliteit is geen handeling, het is een gewoonte

vlag

Referenties

Na twee jaar corona-stagnatie zijn eind maart en begin juni 2022 eindelijk weer cursussen Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven, dit keer voor medewerkers van de Gelre ziekenhuizen, ProRail en The Data Effect. En het was meteen weer alsof er nooit corona was geweest. Wat een heerlijke uitvoeringen! Als cursusleiders hebben Rob en ik weer genoten van de inzet van alle deelnemers en de leuke sfeer tijdens de cursus. De gesprekken met alle cursisten waren als vanouds inspirerend en we hebben er ook zelf weer van geleerd.

Quotes van de deelnemers:

"Bedankt voor deze mooie en interessante cursus. Ik heb er erg van genoten en ik denk dat ik FOM ook in de toekomst nog veel zal gaan gebruiken. De cursus was duidelijk en zeer informatief. Door het volgen ervan krijg je echt zin om FOM/FCO-IM toe te gaan passen. De gegeven stof is zeker voldoende om het nut van FOM te begrijpen en het ook te gebruiken. De afwisseling van de theorie en het uitvoeren van opdrachten was ook erg fijn. Door FOM ga je op een andere manier modelleren. Deze manier is wat mij betreft beter omdat je validatie van jouw model gebeurt in de taal van de domeinexperts. Het zou daarom eigenlijk ook de standaard voor modelleren moeten gaan worden. Het was ook fijn om met de andere cursisten kennis gemaakt te hebben. Nogmaals bedankt voor deze zeer goede cursus."
Branko Bouman, ProRail


Ook in januari 2020 is weer een cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven, dit keer voor medewerkers van de Belastingdienst Nederland, DeltIQ Group B.V., FMO en i-refact. Het was weer een topuitvoering! Als cursusleiders hebben Rob en ik ook deze keer genoten van de inzet van de deelnemers en de goede sfeer tijdens de cursus. De gesprekken met alle cursisten waren weer zeer inspirerend, waardoor wij deze uitvoering ook als leerzaam voor onszelf hebben ervaren en erg leuk om te doen. Een van de deelnemers gaf zijn ervaring op bondige wijze als volgt weer:
"Ik heb ervan genoten!"

Quotes van de deelnemers:

"Ik vond de cursus erg interessant en heb er veel van geleerd. De cursus slaat een brug tussen de IT en de bedrijfsmensen door een gemeenschappelijke taal aan te bieden. De kennis van domeinexperts kan uitgedrukt worden in gestructureerde zinnen (feitexpressies). De datamodelleurs kunnen deze zinnen omzetten naar een data model en de domeinexperts zijn in staat om ze te valideren. De cursus werd door bevlogen docenten gegeven met veel aansprekende praktijkvoorbeelden."
Lucy Wang, i-refact


In september 2019 werd de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven voor medewerkers van Crystalloids, VGZ, en i-refact. De inzet en belangstelling van de cursisten was weer optimaal en zorgde voor een puike sfeer in de cursus. De gesprekken met en tussen de deelnemers waren van hoog niveau en maakte, dat wij ook deze uitvoering weer als een top-uitvoering hebben ervaren. We zijn de deelnemers dankbaar voor het delen van hun ervaringen en aanbevelingen met ons na afloop. En de speciale "uitzwaai-slide" werd ook nu weer met veel vrolijkheid bekeken.
De gemiddelde beoordeling:

Inhoud 9, Materiaal 8, Docenten 9, Ervaring 9, Locatie 8

Enkele quotes van de deelnemers:

"Probeer niet de werkelijkheid te modelleren, maar alleen de communicatie over de werkelijkheid. Dat is de kern van FOM en het was goed om hiervan doordrongen te raken. Waarover men niet spreekt, zwijgt het datamodel. Deze training van hoog niveau en hoge kwaliteit met bevlogen docenten met uitvoerige praktijkervaring is een must voor de juiste mindset van elke datamodelleur. Kennis die zijn waarde behoudt, ongeacht technische veranderingen."
Ingrid Hoogenboom, VGZ

"Ik vind de quote van Ingrid heel sterk. Ik sluit me daar graag bij aan."
Dico Klaassen, Crystalloids


In januari 2019 werd de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven voor een select gezelschap van medewerkers van de ABN AMRO bank, The Future Group, Estrenuo BV, en i-refact. De inzet en sfeer in deze uitvoering werd door twee van de deelnemers als volgt weergegeven:
"Mijn ervaring met de cursus Hands-on FOM is zeer positief. Peter en Rob behandelden levendig de theorie, maar ook de praktijk kreeg voldoende aandacht. Af en toe was het flink aanpoten voor iemand zonder veel informatiemodellering bagage, maar daardoor heb ik enorm veel geleerd. Mijn medecursisten waren ook interessant om mee samen te werken. Een diverse groep qua achtergrond en voorkennis waardoor er leuke discussies ontstonden. Ten slotte waren ook de lunchpauze momenten leuk, omdat we dan hele andere dingen dan informatiemodellering bespraken, zoals het lot van de wereld in verband met de klimaatproblematiek 😊."
"Mijn ervaring is zeer positief. Zelfs voor ervaren datamodelleurs biedt deze cursus nieuwe inzichten, die ook deels toepasbaar zijn in andere methoden. Zoals met elke methode is het wel fijn als je het ook direct in de praktijk kunt brengen om te zorgen dat de theorie ook echt blijft hangen. Dat is wel iets om rekening mee te houden, maar dat moet datamodelleurs er niet van weerhouden om deze cursus te volgen."
De gemiddelde beoordeling:

Inhoud 9.0, Vorm 8.0, Docenten 9.0, Materiaal 7.5, Locatie 8.0

Quotes van de deelnemers:

"Peter en Rob zijn de thought leaders op het gebied van Fact Oriented Modelling. Zowel de theorie als de praktijk komen aan bod en ik heb nu de handvatten om in mijn organisatie een verschil te maken."
Bas van Hulsenbeek, ABN AMRO

"Het enthousiasme van Peter en Rob is ongeŽvenaard. Daarnaast biedt Fact Oriented Modeling de enige juiste handvatten om een datamodel te valideren met de domeinexpert in de taal van de domeinexpert. Een aanrader voor iedere datamodelleur om in zijn pakket te hebben."
Sander Robijns, Estrenuo BV


In september 2018 werd de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven voor een select gezelschap van medewerkers van Smallsteps, NIBC, en i-refact. De inzet en sfeer in de cursus was optimaal, wat deze uitvoering weer erg leuk maakte om te doen. En de speciale "uitzwaai-slide" werd met veel vrolijkheid bekeken. Na afloop hebben we ook nu weer erg positieve reacties ontvangen.
De gemiddelde beoordeling:

Inhoud 8.0, Vorm 8.0, Docenten 8.1, Materiaal 8.1, Geheel 8.0

Enkele quotes van de deelnemers:

"Fact-oriented modeling is een fijne, complete en logische manier om structuur te brengen in de chaos die data heet. De cursus is inspirerend en praktisch ingericht."
Leoni van Amelsfort, i-refact

"Bedankt voor de geweldige training en de leuke tijd."
Cinzia Berrittella, NIBC


In januari 2018 werd de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven voor medewerkers van De Nederlandsche Bank, De AFM, i-refact, en Free Frogs. Ook deze keer hebben wij weer positieve reacties ontvangen.
De gemiddelde beoordeling:

Inhoud 8.5, Vorm 8.1, Docenten 8.1, Materiaal 8.1, Geheel 8.3

Een quote van een van de deelnemers:

"Fact-oriented modeling is een must voor iedere data-professional. In vier dagen leer je op een methodische wijze de essentie van informatie te modelleren, zonder beperkt te worden door technologische afhankelijkheden."
Wouter van Aerle, Deltiqgroup/AFM


In januari 2017 werd de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven voor tien medewerkers van De Nederlandsche Bank. Ook deze keer hebben wij weer positieve reacties ontvangen.
De gemiddelde beoordeling:

Inhoud 8.3, Vorm 7.0, Docenten 8.3, Materiaal 8.6, Geheel 8.1

Een quote van een van de deelnemers:

"Ik ben zeker een fan geworden van de aanpak Ė was ik dit maar eerder in mijn carrière al tegen gekomen!"


In september 2016 werd de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven voor medewerkers van De Nederlandsche Bank, Teradata, Greetz en Atos. De locatie was dit keer het prettige en gastvrije hotel en conferentiecentrum Hotel De Bergse Bossen, lommerrijk gelegen in de bossen tussen Driebergen en Austerlitz. De reacties van de cursisten waren ook nu zeer positief, zoals blijkt uit de volgende gemiddelde beoordeling:

Inhoud 8.8, Vorm 8.3, Docenten 8.5, Omgeving 8.8, Catering 7.8

Enkele quotes van de deelnemers:

"De training is erg compleet, en de docenten hebben een uitputtende kennis en ervaring waarmee ze een mooie context geven aan een in de praktijk zeer bruikbare methodiek. Kortom een kleurrijke training van experts in een uitstekende omgeving."
Olivier van der Sluis, Greetz

"Een methode die daadwerkelijk de brug slaat tussen business en IT."
Iris Balemans, Teradata

"De cursus FOM was voor mij een heel leerzame ervaring. De methode FOM is direct toepasbaar in mijn dagelijks werk, omdat deze de verantwoordelijkheden meer bij de eindgebruiker legt. Data modelleurs zijn daardoor niet langer verantwoordelijk voor het vooraf ontwerpen van een geÔntegreerd totaalmodel waarin zij met van alles rekening willen houden. Met FOM wordt vanaf het begin geschakeld met de eindgebruiker. Deze krijgt daardoor direct inzicht in het proces en is in staat de aannames te valideren. Dit voorkomt veel redundante opslag van data."
Linda Stege, Teradata


In januari en februari 2016 werd opnieuw een cursus Hands-On Fact Oriented Modeling gegeven, deze keer voor medewerkers van De Nederlandsche Bank en het Erasmus MC. De cursus werd gegeven in het Valkhotel Nieuwerkerk a/d IJssel, een locatie die in goede aarde viel bij de deelnemers. Ook deze keer waren er na afloop enthousiaste reacties van de cursisten over de vorm en inhoud van de cursus. Het geleerde wordt al met verve toegepast in de nieuwste database-projecten bij Erasmus MC.


In oktober 2015 vond voor i-refact de cursus Hands-On Fact Oriented Modeling (FOM) plaats. De cursus werd gegeven in de gewaardeerde omgeving van het Fletcher hotel bij Den Bosch. De cursisten waren enthousiast over vorm en inhoud van de cursus. De zes deelnemers van I-Refact zijn meegenomen in de boeiende wereld van de informatie-modellering. Naast de gedegen theoretische behandeling was er veel aandacht voor praktijkvoorbeelden. Ook het gebruik van het FOM case-tool CaseTalk kwam - in nauwe samenwerking met de leverancier, BCP - ruimschoots aan bod.
Enkele quotes van de deelnemers:

"Als jij het echt niet meer weet, vraag het aan Rob en Peet."
Renť Haasdijk, i-refact

"Peter houdt zich bij de feiten. Alles is controleerbaar, inzichtelijk, correct en helder geformuleerd. Dit geldt voor zijn cursus net zo goed als voor de modelleringsaanpak die hij daarin doceert."
Martijn Evers, i-refact


Peter gebruikt vaak het citaat "Kwaliteit is geen handeling, het is een gewoonte". Het is een citaat dat Peter niet alleen in projecten uitdraagt om Informatie Kwaliteit in organisaties te verbeteren, maar ook gebruikt in het dagelijks werk. In dat werk blijkt de vanzelfsprekendheid van een hoge kwaliteit. Gecombineerd met een passie en enthousiasme levert Peter, gebaseerd op een theoretisch gezonde basis, telkens praktische resultaten.

Zo is Peter grondlegger van het Informatie Management Frame, waarover hij een aantal artikelen gepubliceerd heeft die inmiddels gebundeld zijn uitgegeven. Het is een eer om aan deze ontwikkelingen en publicaties met Peter te mogen werken. Een samenwerking die we wat mij betreft nog jaren zullen voortzetten!

Rob Arntz.
Competence Team Leider Informatie Modellering i-refact


Peter is al vele jaren als extern kenniskring-lid betrokken bij het lectoraat 'Data Architectures en Metadata Management' van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande data-intensieve informatie-systemen, en het gebruik van feitgeoriŽnteerde informatie-modeleermethoden zoals FCO-IM, zijn onze gemeenschappelijke aandachtsgebieden. Als extern gecommit-teerde van de master opleiding 'Master in Information Systems Development' aan de ICA houdt hij nauwgezet het niveau van deze master studenten in het vizier. Dat leidt iedere keer weer tot zeer waardevolle kruisbestuivingen. We hopen dan ook dat Peter zijn bijdragen bij ons tot in lengte der dagen kan voortzetten.

Misja Nabben.
Hoofddocent HAN University of Applied Sciences
Lectoraat Data Architectures en Metadata Management


Interessante sites:
Volledig CommunicatiegeoriŽnteerde Informatie Modellering: FCO-IM

 

Links

Impressies:
Verwante sites: