De duurzame weg naar succes is: training, training, training

vlag

Programma Advanced FOM

FOM wordt als methode volledig beschreven in het boek Volledig Communicatie-georiėnteerde Informatiemodellering, en verder verhelderd in het daarbij horende opgavenboek. De methode wordt conform de theorie ondersteund door gerichte casetools. FOM is de hoeksteen van het Informatie Management Frame. Dit Frame is beschreven in het boek About Facts and Things.

De cursus Advanced FOM geeft u een geheel nieuwe kijk op het conceptueel modelleren van moeilijke, niet-alledaagse informatieconstructen. Ook in dit soort situaties de moeten logische gegevensstructuren rechtsreeks worden afgeleid van het conceptuele informatiemodel en zijn deze alleen dan een goede basis voor allerlei applicaties voor de kenniswerkers in een bedrijf, als deze het conceptuele informatiemodel ook echt hebben kunnen valideren. U krijgt inzicht in alle ins en outs van Fact Oriented Modeling.

Onderwerpen

Ų FOM in theorie, in de praktijk, en de waarheid over Semantische Equivalentie

Ų Groepsindelingen (bij bevolkingen of bij klanten) en Ongebalanceerde Bomen (bijvoorbeeld in bedrijfshiėrarchieėn)

Ų Generalisatie van meetwaarden (verschillen op conceptueel en logisch niveau)

Ų De finesses van subtypering en generalisatie (Hinderingen bij gepland vervoer, Schaaknotatie, enz.)

Ų Recursie (Files en folders)

Ų Het modelleren van Grafieken (bijv. ECG)

Ų Kolomnamen in transformaties (Huwelijk met kinderen, vader/moeder, opa/oma)

Ų Wat maakt modelleren moeilijk (Valkuilen voor modelleurs, vooroordelen)

Ų Hoe krijg je de domeindeskundigen mee? Hoe om te gaan met weerstand?

Ų Hoe overtuigen we management?

Ų FOM, FCO-IM, NIAM, ORM, Factil en tooling

Ų Wat is de echte driver voor maximale normaalvorm modellen

Ų En heel veel oefenen in al deze zaken

Voor wie

Ų Bedrijfsexperts en Informatie-analisten die minimaal een half jaar veel met FOM hebben gewerkt

Ų Kenniswerkers in een bedrijf die graag weer de gewenste invloed willen kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van de voor hun werk benodigde applicaties

Docenten

Peter Alons is zelfstandig senior adviseur bij PAlCon en voor meer dan 25 jaar betrokken bij BI- en DWH-projecten bij NS, KLM, ProRail, Rabobank, ABN-AMRO, Erasmus MC en Generali verzekeringsgroep nv. Hij vervult daarbij rollen als adviseur, methode-coach, informatieanalist en quality-assurance auditor. In samenwerking met anderen heeft het Informatie Management Frame ontwikkeld en met succes toegepast. Hij geeft presentaties, workshops en colleges over FOM, Informatie Management, Data Warehousing en Informatiekwaliteit Management bij diverse klanten en Hogescholen in Nederland. Hij is de auteur van het boek About Facts and Things.

Rob Arntz is voor meer dan 15 jaar betrokken bij BI- en DWH-projecten bij ABN-AMRO, Rabobank, de Raad voor de Rechtspraak, VGZ en Prorail. Hij vervult daarbij rollen als informatieanalist, ETL-expert en DWH-consultant. In dit kader heeft hij het Informatie Management Frame mede vorm gegeven en toegepast. Hij geeft presentaties, workshops en colleges over FOM, Metadata beheer en Data Warehousing, zowel intern als bij klanten. Hij is co-auteur van het cursusboek Volledig Communicatie-georiėnteerde Informatiemodellering, opgaven en casussen.

Literatuur

Ų Pdf’s van de PowerPoint presentaties.

Meld u nu aan

Vul het online formulier in en meld u direct aan voor deze cursus. Het wijst zich vanzelf.

Ja, ik meld mij aan voor de cursus Advanced Fact Oriented Modeling (FOM)

Links

Impressies:

Verwante sites: